Nextlevel Production

Elektronik og video nyheder

General

Radon i dit hjem: Sådan sikrer du en sund bolig

F1

Radon er en usynlig og lugtfri gas, der kun kan opdages ved at måle. For at sikre, at radonindholdet i din bolig eller bygning ikke udgør en sundhedsrisiko, skal niveauet være under grænseværdien på 200 Bq/m³. Langvarig eksponering for høje radonniveauer kan øge risikoen for lungekræft betydeligt. I Sverige er radon den næsthyppigste årsag til lungekræft efter rygning og forårsager omkring 500 tilfælde om året.

Hvor kommer radon fra?

Radon i hus kan stamme fra tre hovedkilder: undergrunden, visse byggematerialer som blåbetong og fra husholdningsvand – særligt fra egen brønd. Markradon er den mest almindelige kilde, da radongas let kan trænge ind i bygninger gennem sprækker i fundamentet, gulve og vægge. Hvis dit hus er bygget af blåbeton, som blev brugt i byggeri mellem 1929 og 1975, er der en risiko for forhøjet radon. Blåbeton indeholder radium, som danner radon, når det nedbrydes.

Særligt i områder med meget uran i jorden, som i Skandinavien, kan radon udgøre et problem. Huse med kældre er ofte særligt udsatte, da de ligger tættere på undergrunden, hvor radonniveauet er højest.

Sådan måler du radon

For at få et præcist billede af radonniveauet i dit hjem, skal der foretages en langtidsmåling over mindst 60 dage, og målingen bør ske i fyringssæsonen (fra 1. oktober til 30. april). Det er en simpel proces: Du kan bestille radonmålere, placere dem i dit hjem og sende dem til analyse. Inden for en uge får du en rapport, der viser, om radonniveauet er for højt.

Hvad gør du, hvis radonniveauet er for højt?

Hvis radonindholdet i dit hjem overstiger 200 Bq/m³, er det nødvendigt at tage skridt for at reducere det. Dette kan indebære at forbedre ventilationen, tætne revner i fundamentet eller installere en radonsug for at fjerne radonholdig luft fra undergrunden. Hvis radon kommer fra husholdningsvandet, kan problemet løses ved at lufte vandet eller bruge et kulfilter.

Hvornår bør du måle radon?

Det anbefales at måle radon i følgende situationer:

  • Ved køb eller salg af bolig
  • Ved renovering eller ændringer i ventilation
  • Hvis det er mere end 10 år siden, der sidst blev målt
  • Hvis du har mistanke om radon i hjemmet

Ved at tage de nødvendige foranstaltninger kan du sikre, at radonniveauet i dit hjem forbliver sikkert, og du beskytter dig selv og din familie mod de sundhedsskadelige virkninger af radon.

Relateret information
Das Thema Radonmessgerät hat viele Facetten. Mehr darüber erfahren Sie auf der verlinkten Seite.